Ik ga in deze post niet de voor- en nadelen van een stans uitleggen. Nee, ik ga uitleggen dat het eindresultaat van stansen altijd een positief en een negatief stansresultaat oplevert.

Met een positieve stansresultaat wordt dat stuk kaartkarton bedoelt wat je uit-stanst uit je kaartkarton. Meestal gebruik je die positieve kant ook voor je kaartprojecten. Op de linkerkaart van de foto hierboven zie je de ster die ik met de Christmas Trimmings Dies heb uitgestanst uit Sahara Sand kaartkarton.

Met een negatieve stansresultaat wordt het stuk kaartkarton bedoelt wat overblijft nadat je het positieve deel eruit hebt gestanst. Meestal let je niet zo op dat deel en leg je je stans zoveel mogelijk in hoek van je kaartkarton om niet te veel restjes weg te moeten gooien. In het voorbeeld hierboven zie je dat ik juist bewust de stans midden op het Sahara Sand kaartkarton had gelegd waardoor ik ook het negatieve stansresultaat kon gebruiken voor een kaart.

De linkerkaart is vrij eenvoudig gehouden. Ik heb wat Tidings of Christmas DSP geplakt op de Soft Succulent kaartbasis. De ster heb ik langs de randjes wat bewerkt met een sponge dauber en Evening Evergreen inkt. En omdat ik vind dat kerstkaartjes wat bling moeten hebben heb ik er wat Red Rhinestone Basic Jewels op geplakt.

De rechterkaart heeft een kaartbasis van Evening Evergreen. Om het negatieve stansresultaat heb ik wat van het Evening Evergreen Chevron Weave Ribbon gebonden. En dit paneel heb ik ook van wat dimensionals voorzien zodat er wat diepte in de kaart komt. Door de ster heen zie je wat van het Tidings of Christmas DSP en de verschillende (gestempelde en) gestanste takjes. Het makkelijkse is om voordat je kleine takjes gaat stansen eerst wat adhesive sheet op je kaartkarton te plakken. Daarmee wordt je uitgestanse vorm een sticker en hoef je geen lijm op hele kleine stukjes te smeren.