Het is vandaag Poppy Day. De officiele naam is Remembrance day of in het nederlands Dodenherdenking in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest.

Op deze dag worden de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien herdacht. De klaprozen (in het engels Poppies) staan symbool voor de gevallen strijders.

De reden dat ik bij deze dag stilsta is omdat we (Peter en ik) sinds mei 2020 een graf hebben geadopteerd van een britse luitenant die in de Tweede Wereldoorlog gesneuveld is in de buurt van Roermond. Hij ligt begraven op de Britse militaire begraafplaats in Nederweert. Het waren de Britten die in 1944 Veldhoven bevrijd hebben dus toen we besloten om een graf te adopteren vond Peter het belangrijk dat het een brits graf zou zijn. Ik vind het vooral een mooi gebaar naar de nabestaanden van deze militair dat we nu – ruim 75 jaar later – nog steeds zorgen voor de mensen die gestorven zijn om ons Nederlanders de vrijheid terug te geven. Voor hen is het vrijwel onmogelijk om het graf van hun familielid geregeld te bezoeken en dus doen wij dat. De begraafplaats zelf wordt altijd goed bijgehouden, maar wij gaan dus minstens 3 keer per jaar ernaartoe om een bloemetje bij het graf te leggen. Meestal rond 4 mei, rond 11 november en met kerstmis in ieder geval.

Aanstaande zaterdag is er een plechtigheid op de begraafplaats van Nederweert. Op dat moment is OnStage nog bezig, maar ik heb besloten dat ik naar die plechtigheid ga. Die filmpjes van OnStage kan ik later terugkijken.

De kaart die ik gemaakt heb voor vandaag heb ik vrij eenvoudig gehouden. Het is een basiskaart van Extra Stevig Basic White, met daarop een paneel van Basic White wat ik met de Bark 3D embossingfolder structuur heb gegeven. Daarop zit – ook weer in Basic White – een label wat ik uitgestanst heb met de Painted Label Dies. De klaprozen komen allemaal uit de Painted Poppies stempelset. Deze heb ik met zwarte Memento inkt gestempeld op Basic White kaartkarton en daarna met Stampin’Blends Markers in de kleuren Poppy Parade en Old Olive ingekleurd. Ik kon voor de grote bloemen en blaadjes de stansen uit Painted Label Dies gebruiken, maar ik was al bezig met knippen en dus heb ik alles maar uitgeknipt.