Of eigenlijk.. ik maakte maar een kwart van een echte One Sheet Wonder, want zoveel kaarten had ik niet nodig!

Een One Sheet Wonder of in het nederlands “een wonder met één vel” is een manier om 1 vel designpapier (DSP) zodanig te snijden dat je er heel veel kaartjen mee kunt maken zonder dat je snijverlies hebt. Op Pinterest zijn ontzettend veel voorbeelden te vinden en dit is er eentje van.

Eigenlijk zou je met deze snijmethode met 1 vel 12″x12″ DSP maar liefst 16 kaarten kunnen maken, maar zoveel heb ik er echt niet nodig. Dus ik besloot om maar 1 strook van 3″x12″ te gebruiken en dus 4 kaarten te maken. Ik koos voor een vel uit het Delightfully Eclectic DSP. Een pak van maar liefst 48 vellen (DAT zijn pas veel kaarten!).

Ik sneed in eerste instantie dus een strook van 3″x12″ en die strook verdeelde ik in 4 vierkanten van 3″x3″. Twee vierkanten sneed ik daarna nog een keer doormidden en 1 vierkant sneed ik zelfs op in 4 kleinere vierkantjes van 1.5″x1.5″. Je zou zo’n vierkant ook nog diagonaal door kunnen snijden of in 3 stroken van 1″ of… eigenlijk kan alles!

Achter het DSP heb ik een mat gemaakt zodat het DSP een mooie omlijsting krijgt. Ik koos voor Calypso Coral kaartkarton omdat dit ook in het DSP zit. Vervolgens heb ik twee vellen Extra Stevig Basic White kaartkarton gepakt en 1 vel traditioneel gesneden (eerst doormidden op 14.8 cm en daarna beide vellen gerild op 10.5 cm). Het andere vel heb ik eerst gesneden naar 21×21 cm, daarna doormidden gesneden op 10.5 cm en beide vellen daarna gerild op 10.5cm zodat ik vierkante kaarten kreeg. Dat waren mijn kaartbasissen.

Het strookje Extra Stevig Basic White wat overbleef kon ik gebruiken voor mijn binnenste cirkel voor de versiering. Met een 2″ cirkel pons heb ik 4 cirkels uitgeponst. Met een maatje groter (2 3/8″) ponste ik daarna uit Calypso Coral kaartkarton ook 4 cirkels. Op de witte cirkels stempelde ik met Calypso Coral inkt de cupcake uit Een rondje gelukswensen en de tekst (uit diezelfde set) stempelde ik met Pretty Peacock inkt. Daarna konden de twee cirkels op elkaar geplakt worden.

En vervolgens was het een kwestie van de kaarten maken: eerst de mat met DSP op de kaartbasis en daarna met dimensionals de cirkel erop. Je kunt er nog voor kiezen om een strikje, lint of wat bling ergens toe te voegen maar ik vond mijn kaarten nu al helemaal goed.

En in mijn voorbeelden heb ik telkens dezelfde teksten gebruikt maar ook dat hoeft natuurlijk helemaal niet! Met een One Sheet Wonder kun je eigenlijk ontzettend veel kanten uit en ze zijn echt heel vlug klaar! Ik zou zeggen: probeer het eens! Deze maand zijn (bijna) alle pakken DSP 15% korting!