Ik gebruik niet vaak lint in mijn projecten omdat ze uit het zicht liggen. Daar moet na vandaag verandering in komen met dit doosje!

Dit doosje heeft plaats voor 6 smalle Stampin’ Up! rollen lint. Omdat een van mijn rollen wat breder is, passen er nu waarschijnlijk maar 5 rollen in, maar ik heb toch niet zo heel veel lint in mijn voorraad…

Ik zag dit doosje voorbij komen op de YouTube pagina van Linda Parker en ik wist meteen dat ik deze na wilde maken want zoals ik al schreef : ik vind dat ik te weinig lint in mijn projecten gebruik!

Het filmpje van Linda Parker beschrijft dit doosje volledig in inches en toont ook het hele process in een filmpje. Maar het stuk kaartkarton waarmee Linda begint lijkt heel erg veel op 1 A4, dus ik ga zo’n doosje nog een keer maken op basis van een A4. Omdat ik mijn doosje al heb – en ik geen tweede nodig heb – ga ik het gewoon met 1 A4 wit kaartkarton doen en erop schrijven wat de maten zijn.

Begin met 1 vel A4 kaartkarton (ik gebruikte Pebbled Path) en ril hem aan de lange kant op 4.8 cm, 9.5 cm, 14.3 cm, 19.1 cm, 23.8 cm en 28.6 cm.
Draai daarna je vel een kwartslag en ril aan de korte kant op 5.1 cm. Draai het kaartkarton dan 180 graden en ril die kant ook op 5.1 cm. Je moet nu iets hebben wat lijkt op de lijnen van foto 1.

Foto 1

Op foto 1 heb ik met rode lijnen aangegeven waar je moet knippen. Je knipt dus aan het smalle strookje de twee buitenste vlakken weg en verder knip je aan de lange kant telkens tot aan de eerste rillijn die je tegenkomt.
Als dat klaar is kun je al je overgebleven rillijnen vouwen. Dit is trouwens ook het moment om DSP op je doosje te plakken. Snijd hiervoor 5 stukken DSP (ik pakte een van de vellen uit Let’s go Fishing) van 4.2 cm x 10 cm. Zoals je ziet zijn er 6 vlakken waar dit DSP past. Als je de smalle strook rechts houdt, plak je DSP op de eerste 4 vlakken, dan sla je 1 vlak over en plakt je laatste stuk DSP op het 6e vlak (net naast de smalle strook). Het vlak wat je overgeslagen hebt wordt straks de onderkant.

Foto 2

Plaats nu twee Glue-Dots op het smalle flapje en plak daarmee je doosje dicht. Druk het niet te hard aan, want dit is slechts tijdelijk. We halen de gluedots op het einde weer weg!

Ik ben aan de linkerkant van mijn doosje begonnen. De twee flappen die ik omhoog heb gelaten vormen straks de deksel van mijn doosje. Je ziet aan de rechterkant hoe ik de deksel nog losjes aan het kleine strookje heb vastgezet.
Begin met de twee flappen die ik in foto 4 met een 1 genummerd heb. Deze plak je zoveel mogelijk in 1 rechte lijn vast: als je Tear-n-Tape gebruikt, zet het dan nog niet helemaal vast. Het kan zijn dat je nog een beetje moet ‘wiebelen’ omdat je daarna ook de flappen met nummer 2 en daarna de flappen met nummer 3 recht tegenover elkaar wilt zetten. Met lijm heb je iets meer wiebelruimte. Mocht je trouwens nog een zeshoekige stans hebben dan heb je geluk! Zet de zeshoek gelijk aan een van de hoeken van je doosje en je ziet meteen hoe de zijvlakken moeten komen.

LET OP! plak dus NIET je deksel vast maar gebruik de flappen van je deksel alleen om ervoor te zorgen dat de tegenoverliggende flap recht is met de ‘dekselflap’.

Doe hetzelfde met de andere kant (let ook weer op wat de deksel is en plak deze niet vast).

Foto 6

Haal nu voorzichtig de twee glue dots weer weg en klap de deksel even open.

Ik heb kleine streepjes aan de zijkant van de deksel gezet op 1.8 cm en daarna mijn lineaal langs deze twee streepjes gezet om daarna met een stift puntjes te zetten op 0.9 cm, 2.7 cm, 4.5 cm, 6.2 cm, 8.0 cm en 9.8 cm (foto 6).
Met een gaatjestang heb ik deze puntjes zoveel mogelijk gecentreerd in mijn tang en op die manier heb ik de gaatjes aan de voorkant van de deksel geponst. Je kunt hiervoor dus ook een kleine gaatjespons of Crop-a-Dile gebruiken. Stampin’ Up! verkoopt geen producten die zulke gaatjes kunnen maken maar een ervaren knutselaar heeft vast iets in voorraad om gaatjes te maken. Misschien werkt een perforator zelfs?

Foto 7

Tot slot heb ik in foto 7 geprobeerd te arceren welk deel wat lijm moet krijgen om de twee flappen van je deksel aan elkaar te lijmen. Doe dus geen lijm over de hele flap!

Herhaal dit aan de andere kant en klaar is je doosje!

Ik heb daarna nog twee cirkels gestanst en aan de zijkant van mijn deksel geplakt om het wat mooier uit te laten zien. Ook heb ik twee kleine magneetjes geplakt (eentje aan de binnenkant van de smalle flap en eentje aan mijn deksel) om ervoor te zorgen dat mijn deksel mooi dicht blijft zitten. Je kunt natuurlijk nog veel meer versieren, maar dat mag je allemaal zelf verzinnen.

Mocht je er niet uitkomen, bekijk dan ook het filmpje van Linda, want ze laat het allemaal vrij duidelijk zien. Het is waarschijnlijk ook wel te volgen als je geen engels verstaat.

Ik ben erg blij met mijn doosje en ik weet zeker dat ik nu vaker naar mijn lint zal grijpen omdat ze nu mooi zichtbaar zijn op mijn buro!

Heb jij naar aanleiding van deze post ook een doosje voor je lint gemaakt? Maak er een foto van, plaats hem op Facebook of Instagram en link mij even. Ik ben ook erg benieuwd welke kleuren en DSP jullie gekozen hebben!